תכנון תאורה למוסדות לימוד
יש קשר בין התאורה לבין יכולות קוגניטיביות המשפיעות על הציונים
תכנון תאורה למוסדות לימוד ולמוסדות חינוך הוא מרכיב מהותי בעיצוב סביבת לימודים אפקטיבית ובריאה. תאורה נכונה לא רק מאפשרת קריאה ברורה והתמקדות בחומרי הלימוד, אלא גם משפיעה על רמת הריכוז, המוטיבציה וההרגשה הכללית של התלמידים והמורים כאחד. יתרה מזו, בשורה התחתונה – תאורה נכונה משפיעה על רמת ההצלחה של התלמידים והמורים כאחד! במאמר זה נבחן את עקרונות התכנון והעיצוב הנכונים, ונציג את היתרונות וההיבטים המרכזיים שחשוב לקחת בחשבון בעת עיצוב תאורה למוסדות לימוד.
מדוע תכנון תאורה למוסדות לימוד הוא כה חשוב?
תכנון תאורה למוסדות לימוד נועד לספק תנאים מיטביים ללמידה ולריכוז. מחקרים מראים כי תאורה איכותית, במיוחד זו המדמה אור טבעי, מסייעת לשיפור הריכוז, להפחתת עייפות העיניים ולהגברת המוטיבציה. במוסדות לימוד שבהם התאורה לא מתוכננת כראוי, עלולים להיווצר תנאים לא נוחים ללמידה – תאורה חלשה מדי תוביל לעייפות ועומס על העיניים, בעוד שתאורה חזקה מדי עלולה להסיח את הדעת ולהפריע לריכוז. לפיכך, עיצוב תאורה למוסדות חינוך חיוני ליצירת סביבה לימודית נוחה ויעילה.
מהם העקרונות המרכזיים בתכנון תאורה למוסדות חינוך?
- שימוש בתאורה טבעית
תאורה טבעית היא האידיאלית עבור כיתות לימוד, כיוון שהיא מספקת את רמת האור המתאימה, מפחיתה את העומס על העיניים ומשפיעה לחיוב על מצב הרוח. חשוב לתכנן את הכיתות כך שיתאפשר כניסת אור טבעי מרבי, במיוחד בחדרים שבהם התלמידים שוהים זמן רב. עיצוב תאורה למוסדות חינוך צריך לשלב בין התאורה הטבעית לבין תאורה מלאכותית באופן מאוזן, כדי לספק את התנאים הטובים ביותר בכל שעות היום. - בחירת סוגי תאורה מתאימים
בבחירת גופי תאורה למוסדות לימוד, מומלץ להשתמש בגופי תאורת לד (LED) שמספקות תאורה נעימה, שאינה מסנוורת, חסכוניות באנרגיה ומחזיקות זמן רב. תאורת לד היא פתרון מצוין לתאורה מלאכותית בכיתות, כיוון שהיא מתאימה לתנאים הלימודיים ומונעת חימום יתר בחלל. התאורה המומלצת היא תאורה רכה ונטולת הבהובים, מה שמפחית צללים, מקל על עומס העיניים ותורם לריכוז של התלמידים. - תאורת משימה ותאורת רקע
עיצוב תאורה למוסדות לימוד חייב לכלול שילוב של תאורת משימה ותאורת רקע. תאורת המשימה מכוונת לאזורים מסוימים, כמו שולחנות או לוחות, ונותנת תאורה חזקה וישירה לנושאים החשובים בשיעור. תאורת הרקע, מנגד, מספקת תאורה כללית בכל חלל הכיתה ומווסתת את עוצמת האור בחדר באופן שווה. כך ניתן למנוע "אזורים אפלים" או עומס אור גבוה מדי במקומות אחרים. - תאורה חסכונית וידידותית לסביבה
תכנון תאורה למוסדות חינוך צריך להתחשב גם בהיבט האקולוגי והחסכוני. תאורה חסכונית באנרגיה היא חשובה במיוחד במוסדות לימוד בהם התאורה פועלת שעות רבות ביום. נורות לד מהוות פתרון חסכוני וירוק לתאורה לאורך זמן, והן מאפשרות למוסד החינוכי לצמצם את הוצאות החשמל תוך הפחתת טביעת הרגל הפחמנית.
אילו סוגי תאורה מומלצים למוסדות לימוד?
- תאורה ישירה ובלתי ישירה ללוחות ולשולחנות – מומלץ למקם תאורה ישירה המכוונת אל לוחות ההוראה כדי להבטיח שהכתב יהיה גלוי וברור לתלמידים. יש להמנע מהשתקפויות או סנוורים לא רצויים.
- תאורה רכה – חשוב להקפיד על תאורה רכה כך שאזורי העבודה יהיו אחידים וככל שניתן ללא צללים. תאורת הלד החליפה כיום כמעט לגמרי את התאורה הפלורסנטית שבעבר היתה נפוצה. מומלץ להחליפה לגופים מתקדמים בטכנולוגיית לד, ללא הבהובים וללא סנוור. תאורה מבוססת לד מומלצת משום שהיא חסכונית לטווח הארוך מבחינת תחזוקה ואורך חיים.
- תאורה מבוקרת חכמה – תאורה חכמה ניתנת לשליטה בעצמה ובגוון האור (HCL), ומתאימה את עוצמת האור בהתאם לצרכים המתחלפים במהלך היום. פתרון זה מאפשר לתכנן ולווסת את התאורה בצורה אוטומטית ואופטימלית תוך חסכון באנרגיה.
כיצד להבטיח תאורה מיטבית למוסדות לימוד?
תכנון ועיצוב תאורה למוסדות לימוד דורש התחשבות בצרכים השונים של התלמידים ושל צוות ההוראה, תוך הבנה מעמיקה של הצרכים הפיזיים והרגשיים בסביבת הלימוד. מומלץ לשלב גורמים מקצועיים מתחום התאורה בעיצוב הכיתות, כדי להבטיח שהתאורה תהיה איכותית, נוחה ובטוחה לשימוש יומיומי ותומכת ברווחה הלימודית.
תכנון תאורה למוסדות לימוד: תאורה נכונה להצלחה
רוזן תאורה מתמחים בתכנון תאורה מותאם אישית למוסדות לימוד, תוך שימת דגש על פתרונות חדשניים המשלבים פונקציונליות ועיצוב. אנו מספקים ליווי מקצועי משלב התכנון ועד לביצוע, עם התאמה לצרכים הייחודיים של כל מוסד. רוצים לשדרג את סביבת הלימוד? פנו אלינו עוד היום בטלפון 052-3633441 ותנו לנו להאיר את הדרך להצלחה!
אנחנו - בחרנו בגישה לתאורה המתייחסת קודם כל לאדם במרחב הלימודי
במהלך השנים שיטות ההוראה השתנו במידה ניכרת, כאשר הטכנולוגיה והמסכים משמשים את תלמידים והמורים כמעט בכל כיתה. עם זאת, סביבת ההוראה לא בהכרח הסתגלה לצרכים של התלמידים והצוות הנובעים משימוש יומיומי בטכנולוגיות אלו. ימי התאורה הפלורוסנטית הקשה נעלמו. מה שמפנה מקום לגישה אנושית יותר. מדוייקת יותר ומתחשבת בפעילויות השונות בתוך מרחב הלימודים. אנחנו בחרנו בגישה לתאורה המתייחסת קודם כל לאדם במרחב הלימודי.
תאורה ופרודוקטיביות
אור בריא, בהיר במהלך היום מגרה את מוחנו, ומגדיר את השעון הביולוגי ליצירת דפוסי שינה בריאים. תאורה גרועה יכולה להזיק לבריאות ולמעשה להשפיע על התפוקה לרעה…
מחקר חדש מראה כי שינוי תאורה יכול להשפיע על התנהגות אנושית. בשני בתי ספר שונים היו מחצית הכיתות שלהם עם תאורה חדשה שתוכננה להיות דומה יותר לאור השמש. אף על פי שתאורה זו הייתה ברמת בהירות זהה לזו שבכיתות עם תאורה מסורתית, היא תוכננה כך שאורכי גל ספיציפיים של לבן היו בגוון האור. העצמה ואיזון הצבעים השתנו מעט לאורך היום לכדי לחקות אור שמש טבעי.
סידור הרהיטים וגורמים אחרים נשמרו זהים בחדרים עם אורות מסורתיים וניסיוניים. לאחר מספר שבועות, נבדקו התלמידים בשתי הכיתות לפרמטרים של ערנות, מהירות ביצועים ושמירת למידה (המעבר של החומר הנלמד מזכרון לטווח קצר לזכרון לטווח ארוך). התלמידים שהיו בחדר עם תאורה ניסיונית ביצעו טוב יותר בכל המבחנים הללו (!) בנוסף, תלמידים אלה דיווחו על שנרדמו מוקדם יותר בלילה והתעוררו רעננים יותר. היה להם מחזור שעון ביולוגי יציב וצפוי יותר. מכיוון שלא היו הבדלים אחרים בין שתי הקבוצות, הדבר מצביע על כך שתאורה עשויה להשפיע יותר על הביצועים והלימוד הקוגניטיביים ממה שחשבנו בעבר.
מחקרים מראים על קשר בין תאורה לבין ביצועים ולימוד קוגניטיביים.
לתאורה השפעה על רמות הריכוז תחושת הבריאות והציונים.
תאורה היא אחד הגורמים העיקריים המשפיעים על הנוחות החזותית ועל רווחת הצוות והתלמידים במסגרות החינוך. מחקרים רבים מראים קשר בין תאורה לבין השפעות פיזיולוגיות על התלמידים. לתאורה השפעה על רמות הריכוז ותחושת הבריאות. היא עוזרת ליצור דימוי חיובי של בית הספר, מוסיפה לאסתטיקה, יוצרת תחושת מרחב ומסייעת לתחושת הביטחון.